Sfaturi pentru casa ta
Cum sa va alegeti scara de interior

Alegerea modelului unei scari interioare nu este o treaba deloc usoara (mai ales cand membrii familiei au pareri diferite)

Ce decizie luam? Scara din beton sau scara autoportanta?

Sa analizam cu plusuri si cu minusuri fiecare varianta!

Cum sa amenajati spatiul aferent scarii interioare

Incercati sa pastrati aceeasi linie de design cu cea a scarii alese

 • Regula 1:

  Nu uitati sa luati in considerare dimensiunea spatiului destinat scarii la intrare si la iesire. Acest spatiu liber este de obicei o zona patrata cu latura de minim 0.9 m si este necesar, mai ales atunci cand doriti sa urcati la etaj cu o mobila.

 • Regula 2:

  Daca scara dumneavoastra pleaca de langa o usa, asigurati-va ca aceea usa nu se deschide in interiorul incaperii in care se afla scara; de la toc la scara sa aveti macar o distanta egala cu latimea usii.

 • Regula 3:

  Incercati pe cat posibil daca scara are acea "casa a scarii", sa nu o ascundeti in spatele usii ci sa o lasati la vedere. Un dulapior pentru telefon, o comoda, o floare, o masuta cu 2 scaune sunt toate exemple de obiecte ce pot imbunatatii considerabil si foarte simplu aceasta parte a casei. Debaraua, zona de depozitare de sub scara a diferitelor lucruri (pantofi, articole sportive, umbrele etc) se poate realiza atunci cand comandati o scara cu o structura la perete si contratrepte (astfel scara se inchide pentru cei care urca si coboara) dupa care alegeti doar cu ce tip de perete inchideti scara pe lateral (rigips, lemn, plastic etc.). O amenajare mai sentimentala se poate face pe peretele pe care urca scara. Fiind una din zonele cele mai circulate ale casei, aici puteti agata poze, tablouri, postere iar daca iluminarea scarii este slaba va recomandam introducerea de spoturi luminoase pe trepte care vor avea dublu rol- iluminare a peretelui si iluminare a treptelor pentru o coborare mai sigura.

 • Foarte important!

  Ce nu trebuie sa faceti mai ales daca doriti sa folositi spatiul de sub scara si nu numai - nu introduceti calorifere sau alta sursa de incalzire sub scara. De ce?

  • 1) caloriferul nu incalzeste altceva decat scara care avand trepte din lemn masiv, oricat de perfect ar fi executate si imbinate, ele vor crapa si se vor deforma intr-un final datorita caldurii.
  •  
  • 2) Nu veti incalzi casa scarii daca asta ati dorit, ci scara.
  •  
  • 3) Daca aveti un living care comunica deschis cu casa scarii sau locul de amplasare al ei, nu aveti nevoie de un calorifer pentru a incalzi spatiul de la etaj la mansarda; prin golul destinat scarii caldura de la parter urca la etaj - mai bine suplimentati cu un calorifer living-ul.
 
Un ultim sfat: la alegerea mobilei, incercati sa pastrati aceeasi linie de design cu cea a scarii alese.