Sfaturi pentru casa ta
Cum sa va alegeti scara de interior

Alegerea modelului unei scari interioare nu este o treaba deloc usoara (mai ales cand membrii familiei au pareri diferite)

Ce decizie luam? Scara din beton sau scara autoportanta?

Sa analizam cu plusuri si cu minusuri fiecare varianta!

Cum sa recunoastem o scara de interior de calitate

Atentie cu cine va construiti scara de interior!

Scarile de interior constituie un element cu un scop bine stabilit in domeniul constructiilor- sunt definite ca fiind un ansamblu de trepte care permite trecerea persoanelor si a obiectelor de la un nivel la altul.

Insa, ceea ce este important de constientizat, este faptul ca designul si culoarea unei scari, spre deosebire de mobila si culoarea peretilor sau alte elemente decorative, vor ramane trasaturi constante si cu siguranta nu vor fi modificate in viitorul apropiat.

De asemenea, trebuie sa se tina seama ca, desi constituie un obiect fuctional cu o utilitate foarte practica, este foarte important ca scara de interior sa aiba si un aspect estetic care sa o faca sa iasa in evidenta si sa transmita un sentiment de satisfactie si siguranta pentru cei care ii calca treptele.

Prin acest articol dorim sa venim in ajutorul celor interesati de achizitionarea unei scari de interior prin a sublinia importanta intelegerii anumitor aspecte atat in ceea ce priveste detaliile legate exclusiv de produs, cat si de alegerea furnizorului. O scara trebuie sa indeplineasca anumiti parametrii:  

  • sa fie realizata din materiale de calitate, bine finisate;  
  • sa raspunda nevoii de siguranta pentru cei care o folosesc (criteriu decisiv), in domeniu existand reglementari menite sa protejeze indeosebi copiii si batranii;  
  • sa se asorteze cat mai bine cu componentele spatiului in care este amplasata (mobilier, pardoseala, decoratiuni interioare, etc.)  
  • sa fie conceputa flexibil, usor de configurat deoarece spatiul care ii este destinat poate fi ingust sau intortocheat; 
  • sa fie rezistenta in timp. 

Pentru a raspunde tuturor acestor nevoi si multor altora ce ar putea aparea in functie de fiecare beneficiar in parte, scara de interior trebuie realizatade firme specializate care trateaza cu maxima atentie si responsabilitate toate aceste aspecte fiind profesionisti in domeniu. Acestia dispun de know-how,softuri specializate pentru proiectare, utilaje speciale pentru prelucrare si finisare si materiale certificate. 

Scara de interior, fiind un produs complex, trebuie in primul rand sa fie proiectata de asa natura incat sa corespunda tuturor cerintelor de incadrare in spatiu, de rezistenta si de siguranta, ceea ce, de obicei, la micii meseriasi (artizani) lipseste, acestia considerand ca sunt suficienti de priceputi si cu experienta sa o realizeze “dupa ochi” pe principiul ca” las’ca merge si asa”. 

Pentru a raspunde cerintelor de calitate, componentele scarii trebuie realizate in ateliere specializate cu masini, softuri si unelte performante pe care micii meseriasi nu si le pot permite datorita costurilor deloc neglijabile pe care acestea le presupun.

Elementele de siguranta ale scarii, indeosebi balustradele, sunt ignorate de cele mai multe ori de artizani, fie pentru ca nu cunosc normativele in vigoare, fie cu buna stiinta pentru a face economie. De exemplu, intre doi balustii succesivi nu trebuie lasat un spatiu mai mare de 100 mm iar balustrada trebuie sa reziste la o forta de apasare laterala de minim 80 kg/mp). Oare cati artizani respecta aceste cerinte?

Aminteam mai devreme, despre scara de interior, de nevoia de a fi durabila. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, materialele folosite trebuie sa fie bine alese si prelucrate, lemnul sa fie uscat in instalatii speciale iar metalul vopsit in camp electostatic. Cati dintre micii meseriasi dispun de aceste posibilitati?

De regula micii producatori ofera un numar redus de modele de scari (in marea majoritate a cazurilor chiar unul singur) de unde dificultatea de a asorta scara cu amenajarea spatiului interior atat ca stil cat si prin culori si alegerea materialelor.

Scarile de interior moderne, produse de firmele specializate, sunt realizate intr-un concept modular ceea ce le permite o adaptare si o configurare usoara intr-un spatiu dat, definit de niste dimensiuni care nu se mai pot schimba. In comparatie cu o scara din beton, scarile modulare permit economisirea spatiului in conditiile in care mp devine din ce in ce mai important si costisitor.

Pentru unii artizani, datorita mijloacelor limitate de care dispun, se impune chiar demolarea unor parti din tavan sau pereti pentru a putea introduce scara pe care o pot ei face.
Daca mai amintim si faptul ca micii meseriasi construiesc scara de interior aproape in totalitate la fata locului, cu deranjul aferent si problemele complementare, operatie ce dureaza uneori si saptamani iar termenul de finalizare si pretul final sunt intotdeauna “aproximative”, pe cand, la firmele specializate, montajul dureaza o zi iar termenul de finalizare si pretul sunt stabilite prin contract, avem deja destule argumente sa-i sfatuim pe clienti sa chibzuiasca bine inainte de a lua decizia de a comanda o scara de interior.

Astfel, este recomandat a se adresa pe cat posibil firmelor de profil, specializate, care isi asuma totodata si responsabilitatile corespunzatoare unei bune executii oferind certificate de calitate, garantie si servicii post garantie