Sfaturi pentru casa ta
Cum sa va alegeti scara de interior

Alegerea modelului unei scari interioare nu este o treaba deloc usoara (mai ales cand membrii familiei au pareri diferite)

Ce decizie luam? Scara din beton sau scara autoportanta?

Sa analizam cu plusuri si cu minusuri fiecare varianta!

Cum sa va alegeti scara de interior

Alegerea modelului unei scari interioare nu este o treaba deloc usoara (mai ales cand membrii familiei au pareri diferite)

Oferta bogata de modele si culori de la producatorii profesionisti va face sarcina cu atat mai dificila.

Scara de interior, din ce in ce mai populara si in Romania odata cu explozia pietei imobiliare, este un produs de cele mai multe ori neglijat in constructia unei case. Reglementarile in materie de siguranta sau pur si simplu posibilitatea de a adapta scara de interior la modul in care e amenajata locuinta sunt aspecte trecute cu vederea atat de constructori cat si de beneficiari.

De aceea ne-am gandit sa va oferim cateva recomandari si sfaturi utile pentru astfel de situatii.

Cu siguranta va veti lovi de anumite constrangeri in procesul de alegere a modelului de scara pentru care trebuie sa gasiti o solutie cat mai eficienta. Astfel:

Criteriul 1, uneori limitativ, il reprezinta dimensiunile spatiului in care se va situa scara.

Astfel, daca dispunem de un spatiu generos, este recomandat sa se aleaga o scara eleganta, care sa impresioneze privirea si pe oricine va intra in casa (ex: Desiree S, Elite L, Princess).

Daca in schimb spatiul este mai limitat, se poate alege o scara zvelta gen Desiree S sau Elite S.

In situatii in care spatiul este bine luminat se poate opta pentru o scara cu contratreapta care, eventual, se poate inchide din lateral, creand astfel un loc de depozitare suplimentar.

In cazul in care spatiul beneficiaza de mai putina lumina se recomanda sa se evite contratreptele si eventual sa se solicite spoturi luminoase montate in trepte (ex: Desiree D cu spoturi).

Daca se doreste ca scara sa ocupe cat mai putin spatiu, se recomanda o varianta elicoidala, putandu-se opta intre Ronda, Graciosa, Helix L, Helix S sau Elite (ER, EG). De asemenea, in cazul spatiilor inguste se potriveste foarte bine scara Ascension.

Criteriul 2: designul unei scari interioare.

Din acest punct de vedere se recomanda abordarea unui spatiu decorat traditional cu o scara in intregime din lemn(ex: Desiree S, Desiree D, Bavaria, Ronda, Texas Classic, Texas Colonial, Texas Rustic).

Pentru spatiile decorate modernist se asorteaza scarile realizate din combinatii lemn cu metal (ex: Elite L, Elite C, Elite S, Desiree M, Princess, Graciosa, Texas City).

Criteriul 3: culoarea scarii.

Se recomanda ca:

- pentru spatiile mai intunecoase sa se aleaga culori deschise (ex: alb, fag natur, stejar natur, cires)

- pentru spatiile puternic luminate se pot folosi culori mai inchise, la moda acum (ex: nuc, mahon, wenghe) sau combinatii de 2 culori in contrast (ex: treptele nuc si structura sau balustrii fag natur sau combinatii de wenghe cu alb, etc)

- pentru scarile realizate in combinatii de lemn cu metal, de asemenea sugeram culori in contrast (ex: metalul negru cu fag natur sau alb transparent sau cires, iar metalul gri cu wenghe, nuc sau mahon)

- culoarea scarii trebuie sa se asorteze cu pardoseala si de asemenea cu culoarea obiectelor de mobilier din preajma.

In sfarsit, un criteriu sensibil si deloc de neglijat este Criteriul 4: bugetul disponibil.

Astfel se poate decide achizitionarea unei scari economice ( gen Desiree S) a unei scari de clasa mijlocie (gen Desiree D, Elite S, Graciosa) sau a unei scari de top (gen Princess sau Elite EG, ER)